18-10-2010

Bloementasje voor kleine meisjes

Dit bloementasje is ideaal als handtasje voor kleine meisjes om 'mama' te spelen. Mijn dochtertje vind het heerlijk om allerlei kleine prulletjes erin te verzamelen en er het hele huis mee rond te paraderen.
Voor mama is het een ideaal beginnersproject. Je hoeft er geen ingewikkelde haaksteken voor te kennen, enkel lossen en vasten en het patroon is heel eenvoudig. Ik heb het gevonden op Lion Brand, een Engelse handwerkwinkel met een website boordevol gratis patronen. Het nadeel is dat je de Engelse termen voor de steken moet kennen.

Dit is de vertaling van de meest gebruikte steken:
losse = chain
vaste = single crochet
stokje = double crochet
Daarmee kom je al een heel eind. Voor de andere gebruikte afkortingen, gebruik je het 'brei- en haakwoordenboek'. Door de Engelse omschrijvingen te lezen, kom je er wel achter wat je moet doen.
 Het patroon voor dit tasje staat niet meer op hun website, dus geef ik hier de omschrijving.

Je hebt nodig:
* een restje gele wol
* ongeveer een halve bol paarse wol
* een restje groene wol

Gereedschap:
* een haaknaald, maat 6
* een dikke stompe naald
* handleiding voor de basishaaksteken

Aan de slag:
Maak 10 rondjes in de paarse wol en 2 in de gele wol. Elk rondje wordt op dezelfde manier gehaakt:

*ronde 1: Zet op met een draadring van 6 steken. Verbind de laatste met de eerste steek door een halve vaste. Hierna brei je in een spiraal, d.w.z. in plaats van de laatste en de eerste steek te verbinden met een halve vaste brei je de volgende ronde gewoon door over de eerste steek met een vaste. Gebruik een paperclip of veiligheidsspeld om het begin van de ronde aan te duiden.
*ronde 2: haak 2 vasten in elke steek van ronde 1 (in totaal 12 steken)
*ronde 3: haak 1 vaste in de eerste steek, dan 2 vasten in de tweede, dan weer 1 vaste in de derde en zo verder tot aan het eind van de ronde. (18)
*ronde 4: haak telkens 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de steken van de vorige ronde (24)
*ronde 5: haak telkens 1 vaste in de 3 volgende steken, dan 2 vasten, dan weer 3 keer 1 vaste en zo verder. (30)
* ronde 6: haak telkens 4 keer 1 vaste, 2 vasten, 4 keer 1 vaste, enz. (36)
* Knip de draad af op ongeveer 15cm van de lus en trek de draad door de lus. Gebruik de resterende draad (=de staart) om de rondjes aan elkaar te zetten.


Zet de rondjes op de volgende manier aan elkaar:
*Neem 5 paarse rondjes en leg ze in een bloemvorm op elkaar, telkens met een rand over het vorige rondje en de andere rand onder het volgende rondje. Alle rondjes moeten in het midden juist tegen elkaar aan komen met de staarten in het midden. Zet vast met enkele kopspelden. Gebruik telkens één restdraad om 2 rondjes aan elkaar te naaien waar ze overlappen.
*Doe hetzelfde met de overige 5 paarse rondjes.
*Leg het gele rondje in het centrum van de 5 paarse rondjes en naai vast met de gele staart. Je eerste bloem is af. Doe hetzelfde met het tweede gele rondje en de andere 5 paarse rondjes.
*Leg de beide bloemen tegen elkaar met de gele rondjes naar buiten. Gebruik een restje paarse draad om beide bloemen aan elkaar te naaien. Naai enkel de onderste twee rondjes en de helft van de twee rondjes erboven vast. De rest blijft open.
*Haak met de groene wol een ketting van lossen van ongeveer 80cm lang. Haak een vaste in de 3de steek vanaf de haaknaald en haak zo over de ketting terug met een vaste in elke steek. Dit is de draagband van het tasje.
* Naai de uiteinden van de draagband vast aan de zijkanten van het tasje.

Maak er je eigen Thuisproject van door andere kleuren te gebruiken of door een grotere tas maken. Misschien wil jou kleine meid wel een hele collectie. Veel plezier met haken.
Tip: Maak je tas zo groot je wil door grotere rondjes te haken. Dit doe je door je rondjes groter te maken. Ga verder met de volgende rondes door in elke ronde 6 steken te vermeerderen. Dit doe je door in elke volgende ronde 1 vaste meer tussen het vermeerderen (= 2 vasten in één steek) te laten. De som van het aantal enkele vaste en de 2 vasten in één steek moet gelijk zijn aan het getal van de ronde. Bv: ronde 10 = 8 keer één vaste en dan de vermeerdering van 2 vasten in één steek.

Heeft mijn project jou geïnspireerd om je eigen project te maken? Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Mail me een foto door of laat een link achter naar je eigen blog en vergeet niet terug te linken naar mijn blog .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk om te lezen wat jullie van mijn creaties vinden. Laat hier een berichtje achter voor mij.